Actualitat

Temps de calçots

29 / 04 / 2021 | Uncategorized

Història L’origen dels calçots s’ha adjudicat a la població de Valls. Diu la història, que un pagès d’aquesta ciutat, amb el nom de Xat de Benaiges, a finals del segle XIX, va descobrir una nova manera de fer créixer la ceba, plantat-la de forma que només quedes mig soterrada, a mesura que aquesta creixia anava afegint terra per què quedes sempre tapada. Aquesta acció es coneix com a calçar, d’aquí l’origen del nom de la ceba blanca “calçot”. A principis del segle XX, la calçotada es va començar a celebrar a Valls i comarca, però poc temps després es va popularitzar per la comarca de l’Alt Camp, esdevenint un menjar típic d’aquesta zona.

A mesura que ha anat passant el temps, aquesta tradició s’ha anat estenent pel Tarragonès, Baix Camp, Conca del Barberà i Penedes. Avui en dia tota Catalunya celebra aquesta tradició.

Fem els calçots

Per coure els calçots, se’ls escurcen les fulles i se’ls talla un tros d’arrel. Posteriorment, sense rentar-los i treure’ls ni la terra ni la fulla exterior, es posen en una graella sobre el foc, sempre amb flama viva i que els arribi a tocar, la tradició diu que si el foc es fa amb sarments de ceps, millor que millor. Una vegada cuits i part externa queda ben cremada se’ls embolica amb papers de diari per tal que acabin d’estovar-se i mantinguin també l’escalfor. S’acostumen a servir embolicats amb els diaris i sobre una teula.

Fem la salsa de calçots

La salsa de calçots és una salsa tradicional, i com a tal, a cada casa es fa amb les seves variants.

Ingredients

  • 1 nyora
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 cabeça d’alls
  • 1 got d’oli d’oliva ·
  • 150 grams d’ametlles
  • 1 llesca de pa
  • 1 carquinyoli

Preparació ràpida

Posar tots els ingredients al forn, retirar un cop estiguin cuits, posar-los en un recipient i triturar amb una batedora, afegim l’oli lentament fins a aconseguir la textura que volem.

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

leer más

Contacte

Omple el formulari amb la teva consulta, ens posarem en contacte amb tu de seguida!